Izabella Englund: Första advent


Det är första advent, men till skillnad från när man var liten och tände första ljuset i advents staken medans man gluffsa i sig årets första pepparkakor så sitter jag nu framför datorn i en dunkel lägenhet och lyssnar på min nya granens eviga borrande och är som grädde på moset lite sådär lagom bakis från gårdagens galej. Tider och traditioner förändras, även om min uppväxt aldrig har varit särskilt traditionell så har vi ändå alltid haft våra egna små otraditionella traditioner. Eller traditioner och traditioner, vi har haft våra sätt att göra saker på. Och sånt kan jag tycka är väldigt sunt, bara för att man har gjort saker på ett vist sätt i alla år så behöver det inte betyda att det är det enda och bästa sättet...Varför jag svamlar på om det här är för att jag själv har haft väldigt svårt för julen och allt som där hör till: julaftonsmorgon men den eviga väntan, julmiddag hos morföräldrar vid ett, så att man har gott om tid att äta innan Kalle Anka börjar, tomten med julklapparna, julgröten med mandeln och sist men inte minst vikningen. Vi har haft en ganska snäv repertoar hela min barndom (vilket jag är helt hundra på att dom flesta andra familjer också har), det blir något gammalmodigt och lite tråkigt i mina ögon fast samtidigt nostalgiskt och lite magiskt. En konstig balansgång. Nu var länge sen jag firade jul med min egen familj, dels för vissa komplicerade familjegräl och sen för att jag har valt att fira med min sambos familj där det finns yngre inblandade. Men den jul som jag tror uppskattat allra mest är nog den jul jag jobbade med att servera på ett gigantiskt julbord. Jag hade den uppgift där jag skulle gå runt julbordet med dom som va så gamla att dom hade käpp och inte själva kunde hålla i tallriken, käppen Och lägga upp maten samtidigt. Det var fint. Min insats var så otroligt uppskattad att det nästan blev löjligt, men det kändes jävligt bra.Nu håller jag inte på att propagerar att alla ska ut och gör någon slags välgörenhet kring jul, sådana val ska vara helt upp till var och en. Och inte häller håller jag på trasch-talka julen som tradition med julklappar och frosseri, den delen av julen kan jag gilla (jag är ju materialist ut i fingertopparna och Älskar att ge bort presenter). Men det jag inte gillar är den slutenhet som ofta infinner sig, alla åker till varsin familj och dom enda som eventuellt kommer in utifrån är pojkvänner/flickvänner till ynglingarna i familjen. Jag skulle önska att fler våga exprementera med den heliga aftonen som infinner sig den 24e december, ta lilla-julafton (som man ofta har med sina vänner) på den riktiga julaftonen, året efter kan man fira med sin familj och året efter det kan man jobba i ett soppkök över jul. Våga variera, omväxling förnöjer!

 

/Izabella


Tisdagens vinnare 24/11: Emelie Söderström!


Tisdagens 200-koronorspaket skickas ner till malmö och Emelie.

"Woaah! Det bästa av priser mitt i de tyngsta av pluggvåndor man kan tänka sig! Blev ännu mer förvånad när siffran TVÅTUSEN kronor mötte mina trötta ögon, men ganska snabbt förstod jag att det nog var en felskrivning från avsändaren. Hur som haver, vad gör en nolla mer eller mindre? Kitshiga prylar från Kitsh gjorde denna dag lite mer lysanade än innan. Jag tackar och bockar å mitt djupaste och ser med glädje fram emot detta överraskningspaket!

Tjingenling/ Emelie"

 

/Kitsch.se

Måndagens vinnare 23/11: Regina Yngesjö!

"Wow! Jag blev superfantomenglad när jag fick veta att jag hade vunnit! Ni på Kitsch har underbara saker i härliga färger så jag ser fram emot att få erat paket. Tusen tack! Ni vet verkligen hur man lyser upp en grå och trist dag."

 

Så skriver Regina om sin vinst i "Hitta flamingon!", tävlingen på kitsch.se som är inne på sin tredje vecka.

 

/Kitsch.se


Söndagens storvinst 22/11: Nina Johansson!


1000 kronor kitsch skickas den här veckan till Trollhättan! "Hitta flamingon!"s senaste storvinnare heter Nina och blev smått chockad när hon fick beskeded:

"Åh, jösses! Kitsch för tusen spänn! Det kan inte bli så mycket bättre,
och jag är nog fortfarande en aning chockad. Tack tack tack!
"

/Kitsch.se


Fredagens vinnare 20/11: Magdalena Wigrund!


Fredagens 200-kronorspaket togs hem av Magdalena från Nässjö! Så här kommenterade hon själv vinsten:

"Mitt allra hjärtligaste tack till denna förnämliga gåva, mitt hjärta svämmar över av entusiasm för detta mystiska paket som är på väg mot min låda."

/Kitsch.se

Lördagens vinnare 21/11: Johanna Guvéus!


"Åh vad roligt! Min dag började riktigt uselt med att någon hade snott min cykel. Blev genast på mycket bättre humör när jag såg att jag vunnit! Precis vad jag behövde! Ser spännt fram emot att paketet dimper ner! Tusentack!"


Känns helt rätt att Josefin fick vinna ett paket, eller vad tycker ni?

 

/Kitsch.se


Torsdagens vinnare: Heidi Hed!


Heidi från Surahammar kammade hem vinsten i torsdagen "hitta flamingon!".

"How fun!
Nu blev jag riktigt glader. Ledig helg och vinst från Kitsch! Kan det bli bättre?
" /Heidi

/Kitsch.se


Izabella Englund: Ljus i höstmörkretFoto: Izabella Englund

Just nu befinner jag mig i något slags kreativt ryck där jag ständigt försöker fly från novembervardagens gråa anda.

Ett av dom enklaste sätten att lätta upp det deppiga höstmörkret är att fylla sin lya med färgade ljuslyktor och krypa ner under en filt med en gigantisk kopp te och på alla sätt och vis försöka se de få men fina sakerna med hösten.

Om det inte känns allt för hett att köpa opersonliga ljuslyktor på närmsta heminrednings ställe i stan, som jag själv gärna slipper, så är det inte särskilt svårt att göra sina egna. Allt du behöver är dom gamla glasburkarna som du ändå aldrig kommer iväg med till sopsorteringen (helst dom små som du får från tex pesto, rom eller oliver), lite glasfärg (som går att köra i vilken hobbybutik som helst), en bra pensel eller skumsvamp (beror lite på vad man gillar att måla med) och ståltråd, pärlor, plast/glas stenar, spets tyg mm till dekoration.

Så här gör du:

-Lägg glasburkarna i varmt vatten (låt dom ligga cirkus en halvtimme) knåpa sen bort etiketterna och diska ur burkarna, se bara till att dom torkar innan du målar.
(Locken behöver du inte så släng dom till sopsorteringen igen.)

-När du målar burkarna så gör du lite som du vill, antingen väljer du att måla ett tunt lager av samma färg, alternativt att du redan här börjar freestyla med olika färger (randigt, rutigt, prickigt, you-name-it). Sen kan du ju även använda skumsvamp som ger ett frostat intryck så länge du "duttar" färgen med svampen.
Det finns ju verkligen utrymme för att experimentera, glasburkar är ju inte direkt någon bristvara.

(Spets är något du bör testa om du har lite som ligger och dräller där hemma, använd den som mall och lägg den mot burken och måla över. Det ger en grym mönstrad yta på enklast möjliga sätt)

-När du målat klart så har glasfärgen en tork tid på minst 24 timmar innan man kan härda den i ugnen, lite trist men så är det bara.

(25 timmars väntan.)

-När burkarna härdat klart i ugnen (exakta tider och grader står på färgburkarna) så se till att dom är kalla innan pysslet drar igång.

-Dekorering, här är det ju egentligen bara din egen fantasi som sätter gränserna. Trä pärlor på ståltråd och vira de kring burkarna, limma på plast stenar och sätta fast spets runt om är bara några sätt som du kan pynta på eller så kan du låta dom vara precis som dom är.

Svårare än såhär är det inte.

Börja pyssla!

/IzabellaOnsdagens vinnare 18/11: Sara Eklund Lundgren!


"WOHOO! Shit vad glad jag blev nu! Detta lyste verkligen upp min gråa novemberdag! Är verkligen pepp på att få hem ett paket nu alltså. TACK!"

Sara hade koll på att det var 1974 som Abba vann Eurovisionsschlagerfinalen och dessutom tur i ulottningen bland de rätta svaren. Dagens kitsch-paket går alltså till Solna!

/Kitsch.se

Söndagens storvinst 15/11: Madelene Andersson!


En jublande glad Madelene tog emot beskedet att hon vunnit storvinsten på 1000:-. Vinsten, ett stort härligt kitsch-paket, skickas idag ner till Madelene i Göteborg! Frågan hon svarade rätt på löd:

Är orangino en apelsinsort?
1. Ja, en grön sort
2. Nej, ett spel
3. Borås

"Wohoo toppen, tusen tack! Jag som aldrig brukar vinna något  :D Min bästa vinst någonsin! Ser verkligen fram emot att få hem alla underbara prylar :D"

/Kitsch.se


Måndagens vinnare 16/11: Carina Mellberg!


Såhär kommenterade Carina måndagens vinst i "hitta flamingon!":

"Plötsligt händer det! Tack så mycket, nu kan jag äntligen stryka "Köpa julklappar" på måste-listan!"

/Kitsch.se

Lördagens vinnare 14/11: Hilkka Lindgren!

I Färila hittar vi lördagens vinnare i "Hitta flamingon!": Hilkka Lindgren!

/Kitsch.se

Fredagens vinnare 13/11: Nathalie Nilsson!


Såhär ser Nathalie från Gislaved. I fredags svarade hon rätt på frågan "I vilket land föddes Audrey Hepburn?" och vann sedan utlottningen av ett kitschpaket värt 200:-!

"Oj! Jag fick mig en chock när jag fattade vad som stod i mailet jag fått.
Det här gjorde min dag och jag kommer nog glädjas ett bra tag framöver! :D
Tack så hemskt mycket!
"

/Kitsch.se


Onsdagens vinnare 11/11: Anne Nord!


Anne kommer från Linköping och kommenterade sin vinst på följande sätt:

"Kul att jag vann, ett extra tillskott av kitschiga saker är inte helt fel! Framförallt inte som studerande och därmed inte så mycket pengar att köpa allt man skulle vilja!

Tack för att ni håller det kitschiga vid liv!"

 

Man kan inte annat än hålla med om sista meningen!

 

/Kitsch.se


Tisdagens vinnare 10/11: Malin Karlsson!


Malin från Västerås vann "hitta flamingon!" igår. Kommentar:

"Oj satan vad pepp! Har jag något att se fram emot denna gråa november.
Tusen tack och skål för en kitschigare vardag! Blir det extra kalas denna lill-lördag.
"

/Kitsch.se


Izabella Englund: Influeras av mamma


För mig är ett kitschigt hem lika självklart som billiga ikea möbler i första flyttat-hemifrån-lyan.

Vad det beror på vet jag inte riktigt, men förmodligen för att min uppväxt var fylld med självlysande madonna statyetter, plastblommor, glitter o pastellfärger, bokmärksänglar med jätte bröst och hysteriskt blinkande Jesus tavlor.

Min mamma gjorde någon slags revolt i sin ungdom mot hennes mors pedantiskt strama idé om homestyling. Istället för att byta gardiner efter månader och högtider som min mormor alltid gör lät min mamma Allt vara
framme Hela tiden. Vi hade julgranskulor hängandes i fönstret tillsammans med guldstjärnor, ljusslingor med transparenta trollsländor, fågelfjädrar och små diamantliknande stenar som kastade regnbågsfärgade prismor på väggen istället.

När vi åt middag gjorde vi det inte vid köksbordet utan vid vardagsrumsbordet sittandes i soffan. Vilket inte är allt för ovanligt nu men när jag var liten var vi nog den ända familjen som gjorde det mer som regel än som undantag. Det fullt dugliga köksbordet användes ibland när vi hade främmande, men mer som ett ställe där vi målade och pysslade.

Många skulle kalla min uppväxt för flummig och ostrukturerad, och kanske kan man tro att det nu är min tur att göra revolt mot min mors utflippade inredning. Men så är det inte riktigt... jag uppskattar verkligen den kreativa anda som jag snabbt fick av att vistas i ett hem fullt med vackra och inspirerande saker.
Sen har även jag kommit att älska plastdjur, Jesus-kitsch, gamla möbler, pärlplattor, plåtrobotar, glitter, klipp-art och allt vad kitsch heter.

Och det kommer jag alltid att göra... det vill jag tacka min mor för.

/Izabella


Lördagens vinnare 7/11: Martin Barreby!


För första gången denna vecka var det en man som drog vinstlotten i "Hitta flamingon!". Martin från Gävle får ett kitsch paket hemskickat.

"Va kul! :)
Jag och min sambo blir alltid glada av era saker från Kitsch
" /Martin

/Kitsch.se


Fredagens vinnare 6/11: Christina Sassner!Fredagens "Hitta flamingon!" vanns av Christina från Jönköping. Reaktioner uteblev inte:

"Ojojoj!!!!! Trodde inte mina ögon när jag såg att jag vunnit :D UNDERBART!! Ni är ju de skönaste i världen, tusen TACK och puss på er!"

/Kitsch.se

Torsdagens vinnare 5/11: Erika Almström!

I Kristianstad hittar vi vinanren i gårdagens "Hitta flamingon!". Hennes reaktion?

"Oj vad glad jag blev! Tack så jättemkt :)
Perfekt med en present efter alla, hittills, avklarade tentor denna termin! :)"

/Kitsch.se

Onsdagens vinnare 4/11: Jenny Johansson!


Jenny från Kristianstad vinner ett kitschpaket och blev så glad att hon skickade ett tack-kort! Se nedan.

/
Kitsch.se

Vinnare i av söndagens storvinst 1/11: Elin Kyrö!


Elin vann den andra lottdragningen efter att första vinnaren aldrig hörde av sig. Hon får nu ett kitschpaket värt 1000:- hem med posten!

"Oj vad roligt att jag vann! Nu har jag något att glädjas över en sån här regnig och eländig dag..", så kommenterade Elin själv när hon fick reda på att hon vunnit "Hitta flamingon!".

/Kitsch.se

Vinnare i tisdagens tävling 3/11: Cathrine Desén Figaro!

"Va, trevligt att få vinna ett pris!!!" var Cathrine från Vilhelminas reaktion när vi meddelade att hon vunnit tisdagens "Hitta flamingon!". Vi skickar ett paket värt 200:- till henne.

/Kitsch.se

Vinnare i måndagens tävling 2/11: Nicole!


Nicole är till vänster på bilden.

Nicole från Stockholm vinner ett kitschpaket värt 200 kronor! Såhär kommenterar hon vinsten:
"åå, vad kul! nu ska jag (& bästis hannah, eftersom att vi delar på ungefär allt) passa på att handla lite roliga saker som gör det lite mindre tråkigt i allt höstmörker! tack så mycket!"

Söndagens vinnare av 1000 kronors-paketet har vi inte lyckats få tag på än. Senare idag sker därför en ny omröstning om han/hon inte hört av sig.

/Kitsch.se

Tävling på kitsch.se!Idag startar vår fantastiska tävling "Hitta flamingon!". Flamingon smyger runt och gömmer sig på kitsch.se. När du hittar honom får du svara på en enkel kunskapsfråga. Har du rätt är du med i utlottningen av ett kitschpaket värt 200 kronor!
Passa även på att tävla på söndagar då priset är värt 1000 kronor!

Vinnaren kommer varje dag att presenteras här på bloggen.

Jag ska ge er en fösmak på hur en av frågorna ser ut, den här kommer imorgon:
I vilken film såg man en hamburgertelefon?
1. The Holiday     
2. Juno        
3. Det sjunde inseglet


Vad kan det vara? Om du vet svaret har du chansen att få en tidig julklapp!

Lycka till nu
kitsch.se

RSS 2.0