Izabella Englund: Ljus i höstmörkretFoto: Izabella Englund

Just nu befinner jag mig i något slags kreativt ryck där jag ständigt försöker fly från novembervardagens gråa anda.

Ett av dom enklaste sätten att lätta upp det deppiga höstmörkret är att fylla sin lya med färgade ljuslyktor och krypa ner under en filt med en gigantisk kopp te och på alla sätt och vis försöka se de få men fina sakerna med hösten.

Om det inte känns allt för hett att köpa opersonliga ljuslyktor på närmsta heminrednings ställe i stan, som jag själv gärna slipper, så är det inte särskilt svårt att göra sina egna. Allt du behöver är dom gamla glasburkarna som du ändå aldrig kommer iväg med till sopsorteringen (helst dom små som du får från tex pesto, rom eller oliver), lite glasfärg (som går att köra i vilken hobbybutik som helst), en bra pensel eller skumsvamp (beror lite på vad man gillar att måla med) och ståltråd, pärlor, plast/glas stenar, spets tyg mm till dekoration.

Så här gör du:

-Lägg glasburkarna i varmt vatten (låt dom ligga cirkus en halvtimme) knåpa sen bort etiketterna och diska ur burkarna, se bara till att dom torkar innan du målar.
(Locken behöver du inte så släng dom till sopsorteringen igen.)

-När du målar burkarna så gör du lite som du vill, antingen väljer du att måla ett tunt lager av samma färg, alternativt att du redan här börjar freestyla med olika färger (randigt, rutigt, prickigt, you-name-it). Sen kan du ju även använda skumsvamp som ger ett frostat intryck så länge du "duttar" färgen med svampen.
Det finns ju verkligen utrymme för att experimentera, glasburkar är ju inte direkt någon bristvara.

(Spets är något du bör testa om du har lite som ligger och dräller där hemma, använd den som mall och lägg den mot burken och måla över. Det ger en grym mönstrad yta på enklast möjliga sätt)

-När du målat klart så har glasfärgen en tork tid på minst 24 timmar innan man kan härda den i ugnen, lite trist men så är det bara.

(25 timmars väntan.)

-När burkarna härdat klart i ugnen (exakta tider och grader står på färgburkarna) så se till att dom är kalla innan pysslet drar igång.

-Dekorering, här är det ju egentligen bara din egen fantasi som sätter gränserna. Trä pärlor på ståltråd och vira de kring burkarna, limma på plast stenar och sätta fast spets runt om är bara några sätt som du kan pynta på eller så kan du låta dom vara precis som dom är.

Svårare än såhär är det inte.

Börja pyssla!

/IzabellaKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0