Cristina Bondjers: Är kitsch konst?

 "If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There's nothing behind it. "

Så sägs Andy Warhol ha sagt om den djupare meningen i sin konst. Precis så okomplicerat och befriande som han vill ha det upplever jag kitschen. Vid första ögonkastet är det bara yta, estetik och en ändlös röra av hysteri, färg och bitvis
förvirrat bildspråk. Tittar man lite närmare på det utbud av varor som sägs vara kitschiga kan man dock se historiska och konstvetenskapliga referenser till höger och vänster. Där finns Warhols mest kända kommersiella verk, vi har Roy Lichensteins serier, paralleller till Leonardo Da Vinci och till religiösa verk från flertalet kulturer och tider.

Enligt Nationalencyklopedin har begreppet kitsch fram till 90-talets populärkulturella yttringar rubricerat konstnärliga uttryck med en ton av dålig smak. Jag skulle starkt vilja motsätta mig att det är den roll kitsch fyller idag. Kitsch är för mig snarare ett samlingsnamn för massproducerade föremål och uttryck med mångsidighet, expressivitet och humor.

Kitsch är en hyllning och en parafras på allt vad smak (god som dålig) någonsin har ansetts vara. Kitschen är estetisk provokativ. Efter decennier av minimalism och sparsamhet bidrar kitschen med färg, expressivitet och glädje. Den känner inga gränser, utan alla föremål, hur udda och icke-matchande de må vara har plats i ett kitschigt hem. Kitschen sätter samtliga smakregler ur spel.

Konst förväntas ofta i vår samtid på gott och ont att vara politisk och samhällskritisk. Kitschen kan nog ofta upplevas som ytlig och utan ytterligare budskap.  Dock kan man, om man vill, se även de kitschiga föremålen i en mer politisk kontext. Det handlar helt enkelt om hur man förstår och tolkar det hela. Kitsch kan vara både en hyllning till kommersialismen likaväl som en kritik av detsamma, den kan sägas uppskatta och lyfta fram traditionellt konsthistoriska värden likaväl som spotta föraktfullt på dem. (Inte alldeles utan skäl.) Det unika är att den låter individen och betraktaren själv välja vilket värde och betydelse föremålen får. På det sättet speglar kitschen den individualism som är så utmärkande för vår samtid.  Kitschen är inte svår och tillkrånglad, den kräver inte några förkunskaper av sin användare, inte några åsikter om den djupare meningen i verken. De kitschiga föremålen får sin unika prägel just för att varje användare har möjlighet att välja hur man vill förstå och använda dem. Som plastig estetik, en färgklick, en symbol för god smak eller dålig smak, som politisk markör, och inte minst som uttryck för personlighet.

Givetvis är kitsch konst. Den är estetisk, provokativ och ifrågasätter rådande stilnormer. Precis så som konsten av idag bör göra.


Cristina Bondjers


Kommentarer
Postat av: Patrik Bengtsson

Jag tänker att kitschen kanske inte bara speglar individualismen i samtiden utan även, utifrån din beskrivning, revolutionslustan och strävan efter att bryta mot konventioner och normer som också är starkt närvarande i vår samtid. Inte bara stilmässigt - utan även generellt.



Håller ögonen öppna efter kommande inlägg.

2009-05-04 @ 11:45:53
Postat av: Cristina

Patrik: Tack så mycket för din intressanta kommentar. Jag tror absolut att du har en poäng i att kitschen också kan spela en längtan efter att bryta mot normer och hitta egna vägar att gå. Jag tänker också att det starkt korrelerar med tidigare nämnda individualistiska tendenser.



2009-05-05 @ 23:57:40
Postat av: Greger

Men är det inte med kitschen som med allt annat som strävar efter att utmana en rådande smak eller stil. Den skapar sina egna normer och regler (omedvetet eller ej), och man kan inte med ambitionen att ha ett kitschigt hem alltför mycket bryta mot det som generellt räknas som kitsch. Blir det inte därmed en stil som vilken som helst, och inte ett individuellt ställningstagande mot rådande normer om smak?



Fortsätt skriv, Cristina. Jag vill läsa mer.

2009-05-08 @ 16:37:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0