Vad är Trygg e-handel?


Alla har sett den, alla har undrat, ingen har riktigt förstått.

Symbolen för trygg e-handel dyker upp på allt fler hemsidor, snart skryter varenda webbshopp i landet med loggan där ett hänglås ska symbolisera säkerhet. Men vad står Trygg e-handel för egentligen?


Så här säger de själva: " Syftet med Trygg e-handel är att skapa tydligare, enklare och enhetligare riktlinjer för vad som gäller vid e-handel". Med andra ord syftar de till att öka säkerheten vid e-handel, som konsument ska man känna sig trygg när man handlar via en webbshopp. Svensk distanshandel (företaget som ligger bakom certifieringen) börjar med att kontrollera att webbshoppen följer distansförsäljningslagen. De kontrollerar även företagets ekonomiska status. Klarar man sig igenom denna kontroll får man ett diplom som visar att man är en "Trygg e-handlare" samt rätt att lägga upp loggan på sin hemsida. Men det är inte slut här. Svensk distanshandel gör löpande kontrollköp i webbshoppen för att se att man verkligen följer alla riktlinjer, missar man här är det bara att säga adjö till certifieringen.


Vi på Kitsch bestämde oss början av det här året för att satsa på trygg e-handel. Mestadels för att vi vill att någon som handlar av oss inte ska behöva känna sig orolig övar att bli blåst. Alla har väl varit inne i en webbshopp och tvekat lite inför köpet, man vet ju inte vad det är för företag egentligen. Hur ska jag som sitter hemma vid datorn veta att de drar rätt belopp på kortet, att jag verkligen får mina varor skickade hem till mig och att de håller den utlovade kvaliteten? Därför kände vi att det var ett bra steg att ta för att ytterligare stärka det faktum att vi har Sveriges, kanske till och med världens, bästa webbshopp!
på kItsch.se

Eva Swedenmark: Second hand


När mina barn var små köpte jag ofta begagnade kläder till dem. Jag hade järnkoll på bra begagnade butiker, före detta dyra plagg fyndade jag t ex på Östermalm i små andrahandsaffärer. Och vilka fynd jag gjorde på diverse loppisar. Barnen var glada för det mesta, men i tonåren fick sonen ett ryck och ville inte ha något begagnat utan bara Marlboro Classic. Nu tror jag han gillar bästa begagnade affären för killar, Judith för män.


Min lust till begagnat finns kvar, det är så underbart att fynda saker i bra kvalitet till priser jag har råd med. Filippa K öppnade second hand med bara hennes prylar, underbart! Kläder som håller och är snygga på ett tidlöst sätt. Men jag jagar också omkring på skolloppisar på Nytorget. Fyndade en underbar spegel med guldram till sommarhuset för en tjuga. Det är spännande att rota bland sakerna och hitta fynden för bara några kronor ibland.

Helt plötsligt kallade förresten kläderna inte andrahand utan vintage - och då blir det dyrare - förklara det den som kan.


I alla fall - finns det något jag är galen i och inte kan vara utan så är det böcker. Jag skilde mig och biblioteket vi hade skingrades, jag gjorde mig av med allt som inte var jätteviktigt. Nu är den nya lägenheten fylld av hyllor igen, jag kan inte låta bli att samla böcker, jag vill äga dem. Och min senaste kärlek är inte en man - utan en bokhylla. Vill ha den!


Men böcker! De har ju också blivit färskvara för förlagen. Tack och lov då att antikvariaten finns. Där hittar jag dem, böckerna jag älskar att äga. Det är så enkelt, en liten fråga på Google och du har all världens böcker i din närhet, bara att beställa och snälla antikvariat eller privatmänniskor landet runt skickar för en billig penning.


Nu senast fick jag längtan efter Harry Kullmans fantastiska ungdomsböcker. Ni vet kanske, han med Hemlig resa, Gårdarnas krig, De rödas uppror, Stridshästen. Förnämlig ungdomsskildrare och söderskildrare. Han är den suveräne skildraren av söders bakgårdsliv på trettiotalet. Jag ville ha Hemlig resa, boken om östermalmskillen som gjorde en tripp till det farliga Södermalm och upplevde atmosfären här i min del av stan.

Såklart den inte finns i bokhandeln - men på nätet! Jag googlade bara Hemlig resa och fick upp två exemplar. Beställde båda. Den ena ska jag läsa, den andra är en present till vännen från Östermalm.

evaswedenmark.blogspot.com


Årets färg: Gul eller grön?


Om man ska tro på allt man läser så är årets färg gul, mimosagul.
Men jag har också stött på många som säger att vårens färg är grön? Lite förvirrande. Var inte förra årets färg också gul förresten? Och året innan dess var det väl knallgrönt?
Jaja gult och grönt är supersköna färger tycker jag så det får väl vara vilket som.
Färger överhuvudtaget är bra! Tänk dig dem som klär sig i svart och har allt i vitt hemma...jag säger bara: våga var mer färgglad!
Personligen älskar jag orange!
på Kitsch.se

Det här hittar du hos oss på Kitsch.se:

Pink Flamingo's Bar i Belgien


Om ni någonsin hamnar i Gent, Belgien, passa på att besöka
Pink Flamingo's bar & lounge.
Det är där det händer! Events, radioprogram och fantastiskt inredning!

Vi gillar!

Peter Lindbergh vs Barbie


Jag tänker på hur snabbt ögat vänjer sig. Till exempel vid att vi inte längre ser människor i våra tidningar. Vi ser fotoobjekt som blivit retuscherade, mejkade, fixade till att förlora mänskliga drag och i stället bli ett gäng vitt leende rynkfria Barbie och Kendockor.

Det blir så tydligt när jag bläddrar i min favorittidning, franska Elle /som inte alls liknar den svenska så mycket ytligare systertidningen/. I senaste numret har fotografen Peter Lindbergh fotograferat ett antal skönhetsikoner i Frankrike, men han ville fota dem utan smink. Man skulle se rynkor, ringar under ögonen, ja man skulle se att det var människor som levde.


Jag läser intervjun med honom, han tycker aldrig om för mycket makeup på sina modebilder. Ringar under ögonen är vackert. "De ringarna får man efter att ha älskat", säger han. "Det är vackert oberoende av ålder."

"Den som vill se skönhet ser det framför allt i ditt nakna ansikte", säger Chiara Mastroianni, en av modellerna i det omtalade reportaget Stars sans fards / Stjärnor utan smink/. Charlotte Rampling säger: Om man inte är rädd för att visa sig så kanske man har turen att något händer."


När jag bläddrar igenom resten av Elle efter att ha tittat på dessa vackra nakna bilder så blir det så uppenbart hur falska och tomma andra bilder i tidningen är. Övermejkade modeller stirrar tomt emot oss, deras ansikten är som masker, man vet att midjan gjorts smalare i retuscheringen, att allt "störande" (=mänskligt) retuscherats bort om det inte redan opererats för att stämma med skönhetsideal vi borde förkasta. Men det är de bilderna vi jämför oss med när vi ser på oss själva. Vi ser våra kroppar och ansikten och sörjer över rynkor, som uppstått. Över tecken på att vi levat.

Så sorgligt det är.

Peter Lindbergh fotar de kvinnor som betraktas som vackrast i världen. Han är också känd för att fotografera kvinnor,  inte bara mycket unga flickor som modeller. Så här säger han om det i Elle: "Så många dumheter sägs apropå ålder. När man har Jeanne Moreau framför sig och hon lugnt låter sin blick sjunka in i ens ögon så splittras alla idiotier man kan tänka om ålder i tusen små bitar. Den kvinnan är fri, det är allt. Tiden har gett henne än mer frihet."


Är det inte dags att vi ger oss själva frihet, att vi släpper dessa fruktansvärda krav som läggs på oss kvinnor och även alltmer på män? Fram för det nakna oretuscherade ansiktet. Våga visa dina rynkor. Skäms inte över att halsen har veck eller att du har ringar under ögonen, eller att brösten hänger för att du ammat. Var stolt i stället: Tänk, det är livet som gett mig dessa tecken. Jag har levat.evaswedenmark.blogspot.com


Tävlingar, tävlingar!

Ännu en Kitsch tävling är startad!
För att vara med och vinna en svart retro väckarklocka från Kitsch.se gå in på www.novembersara.blogg.se

Lycka till!


Vinn Kitsch produkter!


Ett av våra Kitsch-fans har en tävling på sin blogg!
Var med och tävla om ett par rosa tofflor och 2st flamingoljus.
Gå in på www.vackravega.blogg.se för att vara med i tävlingen!
Lycka till!

Missa inte våra gästbloggare!

Varje månad kommer vi ha gästbloggare som bloggar för oss på Kitsch.se.
I maj kommer konstvetaren  Cristina Bondjers väva in konstens perspektiv på kitsch-kulturen och i juni kommer Kim Lindqwister som har bloggen kimmono.blogg.se liva upp vår vardag!
Visste ni att "Kims monologer" satts upp som pjäs! Jag gick och såg den med Kim! Urbra!

Och än är inte april slut, då Eva Swedenmark ger oss en och en annan funderare.

på Kitsch.se

Visdomsord


Hittade lite visdomsord på nätet igår:


Om du har mat i kylen, kläder att ta på dig, tak över huvudet och en säng att sova i...

... då är du rikare än 75 % av världens folk!

Om du har pengar på banken, lite i plånboken och lite slantar i en spargris...

... då tillhör du de 8% rikaste i världen!

Om du vaknade i morse, mer frisk än sjuk...

... då har du det bättre än den million människor som inte kommer att överleva denna vecka!

Om du aldrig har upplevt krigets fasor, ensamheten i fångenskap, lidandet av tortyr eller plågan av svält...

... då ligger du bättre till än MINST 500 millioner människor i världen!

Om du kan göra ett kyrkobesök utan att bli trakasserad, arresterad, torterad eller dödad...

... då är du lyckligare lottad än tre milliarder av världens människor!

Om dina föräldrar lever och är gifta...

... då är du sällsynt även i Sverige!

Om du håller huvudet högt med ett leende och är tacksam...

... då är du lyckligt lottad eftersom många kan visa tacksamhet, men få gör det!
på Kitsch.se


Eva Swedenmark: Syjuntor och bokcirklar - töntigt eller trendigt!


Jag minns så väl hur man föraktfullt pratade om handarbete som förspilld kvinnokraft. Det var så otrendigt. Fanns det något fånigare, mer ute, än syjuntor och kvinnor som pratade och virkade och stickade? Förhånade var de! Tänk hur allting kommer tillbaka. Idag är det en trend med stickning och virkning igen. Man träffas på stickkaféer och i min omgivning blomstrar syjuntorna igen. Syjuntor och bokcirklar. Tillfällen att mötas och prata om viktiga riktiga saker och kanske till och med tillverka något under tiden?

Själv har jag mina stick- och virkperioder. Jag förvånade omgivningen med att ha egenhändigt virkade röda julgardiner på 70-talet, feminist och virkade julgardiner gick inte ihop för en del. Sedan hade jag en man som blev så svartsjuk på all den energi mina händer ägnade åt virkning att jag lade av ett tag. Så dumt! Att sticka och virka är nästan som meditation, man tänker så bra medan garnet löper fram mellan stickor eller virknålar.

För några år sedan var de pulsvärmare som blev poppis, jättedyra var de på Hemslöjden så jag virkade själv i stället åt döttrar, på löpande band för värmarna var poppis men också lättborttappade.

Nu virkar och stickar killar också. Kan inte hjälpa det men jag tycker det är jättesött med en ball kille på tunnelbanan med en stickning i händerna och hemvirkad mössa på huvudet.

Hade en man en stickad tröja förut så var det hans mamma eller hans kvinna som gjort den - jag minns en stickad tröja jag gjort till ett av mina ex. På en fest var det en kvinna som sa till honom: "Ingen idé att flirta med dig, den där tröjan är ju som ett bomärke, din tjej har stickat den va?"

Just nu virkar jag - inte vad som helst utan Tony Irvings sjal. Han berättade hur rogivande stickning och virkning var i en intervju, hur kreativt det är med handarbete. Och så hittade jag mönstret till en av hans fina sjalar på nätet. Vi har syjunta i morgon. Det är bäst att komma med något påbörjat som glider lätt mellan fingrarna när man pratar om allt.

Sänder en tanke till min mamma i hennes himmel. För henne var det en skam att bara sitta, så när hon såg på teve handarbetade hon. Jag tror hon gjorde flera tusen par sockor som hon sedan skänkte till alla vänner och bekanta. Gullis sockor var ett begrepp. Mamma är död sedan flera år tillbaka. På landet har jag fortfarande hennes fina sockor i en korg.


Jag bloggar varje dag på Eva Swedenmarks Värld om allt som rör, berör och upprör mig.

evaswedenmark.blogspot.com


Dokumentär om Marlene Dietrich på Svt


Igår gick en intressant tysk dokumentär på Svt om den tyska sångerskan/skådespelerskan Marlene Dietrich.

Dokumentären är en bandinspelning mellan henne och en intervjuare. Den tar plats i hennes lägenhet i Paris. I ett skönt tempo visas hon i gamla filmklipp från 30-talet. Man hör Marlenes röst i voice over som låter genomgående typ så här: "Usch vad kitschig den scenen var"  och "Hemsk film, inte konstigt att den lades ner". Det intressanta är att man aldrig får se henne i bild men man får en tydlig bild framför sig vem hon var som person.
Jag har hört rykten om att hon inte ville visa sig offentligt när hon blev äldre och låste in sig i sin lägenhet i Paris de sista åren tills hon dog. Hon säger också i dokumentären att hon har blivit "fotograferad till döds" och inte vill bli fotad eller filmad längre.
Hon är väldigt självkritisk och otroligt bestämd. Många samtalsämnen slutar med att hon och intervjuaren nästan bråkar.
Mellan hennes divaliknande utskällningarna får man ändå en ärlig och närvarande känsla av henne som person. Man tycker att hon är hemsk och härlig på samma gång. Man blir fascinerad av hennes rakhet och jag tyckte den här dokumentären fångar henne som privatperson.

Om du hade tur att se den, vad tyckte du?

på Kitsch.se

Godishelg!


Bilden är tagen från DN.se


"Lösgodisets förlovade land. När andra européer köper choklad letar svenskarna efter den billigaste affären för att köpa lösgodis. Till påsk ska det vara stora påskägg fulla med godis. Och det är inte självklart att det är barnen som äter mest av sötsakerna."
skriver DN idag.

Under påsken äter vi kopiösa mängder av godis!
Ska bli intressant och se hur det går att vila under helgen när hela Sverige är sockerkickad...

Vi på Kitsch.se önskar alla en färgglad påsk!

Eva Swedenmark: Mitt hem är min borg?


Mitt hem är min borg? Nä snarare min arbetsplats, min lilla lya, min trygghet i världen.

Ibland ser jag mig kritiskt omkring. I synnerhet när senaste numret av någon blank heminredningstidning landat i brevlådan. Hemmen där är så ... tomma. Så välstädade och estetiska. Jag slutade köpa tidningarna ett tag därför att jag kände mig så misslyckad trots att min nybyggda lägenhet är så fin. Men när jag bläddrat i tidningen blev mina ögon ledset kritiska.

Nu har jag försonat mig med tanken på att mitt hem är som jag. Det blir aldrig sådär häpnadsväckande elegant och sparsmakat estetiskt. Inte jag heller. Jag går omkring med mitt långa hår och mina sjalar och känner mig väl ganska nöjd.

Mitt hem är likadant.

Kitschigt kanske någon skulle kunna säga?

Ja, säger jag. En sällsam blandning, lik mig.

Här finns spåren av föräldrarna, jag sitter varje morgon vid teakbordet, danskt femtiotal, som mina föräldrar köpte och där vi tillbringade kvällarna med att skriva, sy, läsa läxor. Jag älskar det bordet. Men hela hemmet är inte stram dansk trendig design.

Mina gardiner fick till exempel mina indiska vänner att snabbt dra efter andan när de klev in hos mig.  Jag fyndade nämligen saris när jag var i Indien.

Åh Indien - där blir man färgberusad! I berusningen köpte jag alltså saris, vackra färggranna saris. Min kvartersskräddare delade av dem och nu är de gardiner.

Men jag har inte bara gardiner som är vackra saris. Jag hittade också fantastiska tunna bomullstyger i Indien med vackra bårdkanter i grönt eller guld och köpte.

Jag fick sen veta att det inte alls var tänkt som gardiner - det var snarare herrbyxor à la Indien. Tygstycken som de indiska männen sveper runt ben och kropp på något intrikat sätt i stället för byxor.

Så mitt hem pryds av gardiner som är herrbyxor, egentligen. Det är vackert, jag trivs!


Jag bloggar varje dag på Eva Swedenmarks Värld om allt som rör, berör och upprör mig.


evaswedenmark.blogspot.com


Varför firar vi påsk?


Inom kristendomen firar vi påsk för att minnas Jesu död och uppståndelse. Faktum är dock att judarna firade påsk redan innan Jesu tid, då för att minnas Israels utttåg ur Egypten.

Varför ägg?
Under den fyrtio dagar långa fastan var ägg en av de maträtter som inte fick ätas. Samtidigt som ingen åt ägg under denna period under våren, började hönorna värpa en massa ägg.
En del kristna tolkar ägget som den grav där Jesus låg och att knäcka skalet symboliserar hur Jesus uppstod från de döda!
Så inom kristendom är ägget en stark symbol för liv.

Min påsk kommer bli superfärggrann! Påskfjädrarna kommer vara i så många färger som möjligt i påskriset.
Och äggen kommer jag dekorera med våra fiffiga religiösa äggdekorationer!

på Kitsch.se

RSS 2.0